jueves

L'ENCICLOPÈDIA

Aquesta és la part del projecte per a biologia, el parallamps és l'invent que he elegit per a investigar i que després serà col·locat a l'enciclopèdia que estem fent entre tots.
PARALLAMPS
Un parallamps és un instrument l'objectiu del qual, és atreure un raig ionitzant l'aire per excitar, trucar i conduir la descàrrega cap a terra. La gran majoria de parallamps estan composats per fibres de coure. Aquest artefacte va ser inventat el 1753 per Benjamín Franklin a Londres. Aquell dia, gràcies a ell, la nostra societat va avançar una mica més.

Aquest instrument va ser rellevant perquè va fer què les turmentes elèctriques i, més exactament, els llamps, no causaren tants desperfectes a les persones o les construccions que aquestos dirigien cap a terra.
No sabien molt bé a quin camp científic podien associar-lo però, el parallamps, pertany al camp de la ciència experimental, és a dir, la ciència que es basa en experiments o situacions preescollides i controlades, en les quals el resultat no és conegut. La majoria de les ciències naturals i els efectes produïts per la natura són ciències experimentals.  A partir de la seva invenció, Benjamín va poder fer l'anomenada teoria del fluid únic per explicar els dos tipus d'electricitat atmosfèrica; la positiva i negativa.

George Wilhelm Richmann i Nikola Tesla varen investigar i definir, junt a Benjamín, l’efecte de protecció i el funcionament del dispositiu. El descobriment del parallamps no va suposar cap problema, perquè l'invent va ser molt bo i eficaç, encara que, es va dur un poc a l'extrem arribant a incorporar-lo fins als paraigües.  La gent pensava que així, quan plovia o hi havia alguna turmenta elèctrica,  no patia el risc de morir a causa d’un llampec. Gràcies a la invenció d’aquest artefacte, hui en dia, tenim una forma més de protegir les nostres vides. Podem aprendre i entendre com és la nostra complicada i complexa natura i els impactes o conseqüències que sobre la Terra, el nostre planeta, actuen.
TESA MOLLÀ VILLAR

1 comentario:

  1. Integra les imatges al text, arrossegant-les sobre ell i veuràs com queden molt millor les entrades. Més compactes i millor il.lustrades.

    ResponderEliminar